• Apsilankymas Lietuvos Respublikos prezidentūroje

          • Lapkričio 26 d. Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos kvietimu "Žiburio" mokyklos mokiniai dalyvavo pagrindinės Prezidentūros Kalėdų eglės įžiebimo ceremonijoje. Eglutė nepaprastai gražiai papuošta veltos vilnos nameliais sukurtais įvairiuose Lietuvos kampeliuose.

            Vilniaus miesto folkloro ansamblis Virvytė labai nuotaikingai pristatė mūsų tėvų ir senelių advento laikotarpio papročius. Buvo burtai, žaidimai, rateliai ir dainos.

            Šventė buvo nepaprastai graži ir šilta. Visi vaikučiai liko apdovanoti Prezidento Gitano Nausėdos ir pirmosios ponios Dianos Nausėdienės pasirašytomis knygelėmis.

          • Paminėta Lietuvos kariuomenės diena

          • Lapkričio 24d. mūsų mokykloje lankėsi Vaidoto ir Vytenio bataliono kariai. Tai šventė, kuri mūsų mokyklai tapo jau tradicija. Labai džiaugiamės, kad kiekvienais metais turime galimybę susitikti su Lietuvos kariuomenės atstovais, geriau pažinti ir suprasti jų darbą bei pareigas.

            Atvykę kariai kartu su "Žiburio" mokyklos ir Punsko Dariaus ir Girėno mokyklos mokiniais bei vadovybe nuvyko į savanorių kapus Berznyke ir Seinuose. Sugrįžusius sveikino mokyklos direktorius Algirdas Vaicekauskas, sveikinimo žodį tarė ir LR Konsulas Seinuose Genadijus Mackelis. Vėliau žiburiečiai pristatė svečiams meninę programą Lietuvos kariuomenės dienai paminėti. Programėlei pasibaigus kariai surengė mokiniams karinių žaidimų ir varžybų. Geriausiai įveikusius užduotis apdovanojo suvenyrais su kariuomenės atributika.

          • Lietuvių mokytojų konferencija

          • Seinų lietuvių „Žiburio“ mokykla surengė tradicinę lietuvių mokytojų konferenciją, kuri vyko š. m. lapkričio 19 d. Seinų „Lietuvių namuose“.

            Renginio pradžioje sugiedojus Lietuvos himną dr. Bronius Makauskas primininė šią savaitę amžinybėn iškeliavusio prelato Edmundo Putrimo asmenybę, jo atminimą pagerbėme tylos minute.

            Konferencijos pagrindinė tema buvo „Lietuvos katalikų bažnyčios kronikos“ 50-metis. Garbės svečias - Kardinolas Sigitas Tamkevičius, pirmasis ir pagrininis „Lietuvos katalikų bažnyčios kronikos“ redaktorius, kuris labai įdomiai ir nuosekliai papasakojo savo atsiminimus nuo „Kronikos” pradžios iki suėmimo, tardymo, kalinimo lageriuose Urale ir tremtyje važiuojant į Tomsko sritį. Tai neįkainojamos vertės susitikimas ir patirtis bei galimybė pažinti istoriją tiesiogiai klausant jos dalyvio, kuris patyrė ir prasmingo darbo džiaugsmą ir bausmės kartumą. Tačiau pats Kardinolas teigė, kad savo gyvenimo kelyje, jeigu būtų tokia galimybė, nieko nekeistų.

            Kiti konferencijos pranešimai: Arnoldo Beinario „Kompozitoriaus Pranciškaus Beinario gimimo 100-metis“ ir Dalios Makauskienės „Punsko šnektos ypatumai ir jų kaita”.

            Renginyje dalyvavo apie 60 Punsko Dariaus ir Girėno pagrindinės mokyklos, Punsko Kovo 11-osios licėjaus, Punsko vaikų darželio, Suvalkų vaikų darželio, Vidugirių pagrindinės mokyklos, Seinų lietuvių „Žiburio” mokyklos mokytojų.

            Konferencijos rėmėjas: Lietuvos Respublikos konsulatas Seinuose. Jo vadovui Genadijui Mackeliui, kuris pasveikino konferencijos dalyvius ir pats dalyvavo iki renginio pabaigos, tariame nuoširdžiai ačiū!

          • Pirmokų krikštas

          • Lapkričio 10 d. vyko pirmokų krikštas. Jie su auklėtoja buvo persirengę nykštukais ir Snieguole. Karaliui surasti nykštukus padėjo sekliai: vienaragis ir dinozauras. Suradus pirmokus rašytojas ir jo padėjėjai juos pristatė karaliui ir visam dvarui. Tada pirmokai prisiekė būti gerais „Žiburio“ mokyklos mokiniais ir buvo priimti į jos bendruomenę.

          • Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos remiamo projekto vykdymas

          • Seinų lietuvių „Žiburio“ mokykla 2022 metais vykdė LR švietimo , mokslo ir sporto remiamą projektą, kur buvo numatytos mokiniams edukacinės išvykos į Lietuvą. Tai labai svarbi parama mūsų lietuviškai veiklai, mokiniai turi galimybę labiau ir gyvai pažinti lietuvių kultūrą, pamatyti svarbius mūsų tautos paveldo obiektus. Tuo pačiu mokinius paskatina taisyklingai kalbėti lietuviškai.

            Spalio 5 dieną Seinų lietuvių „Žiburio” mokyklos I – IV klasių mokiniai su auklėtojomis išvyko į edukacinę – pažintinę išvyką į Druskininkus. Pirmiausia aplankėme Kūrybos namus „Druskos studija“, kur šeimininkauja ir visus atvykusius nepaprastai šiltai pasitinka menininkų duetas – Aušra ir Tauras Česnulevičiai. Kartu nusileidome prie Ratnyčėlės upės, po iškerojusia obelimi papuošta mėlynais ir geltonais kaspinėliais pasimeldėm prašydami taikos Ukrainai, o tada jau nukeliavome į dirbtuves. Vaikai sužinojo, kaip Druskininkaivirto kurortu, turėjo galimybę ne tik apžiūrėti, bet ir liesti druskos skulptūras, o svarbiausia – patirti tikrą kūrybos džiaugsmą. Vaikai iš druskos tešlos ir druskos gabalų gamino įvairius druskinukus. Šis kūrybinis procesas suteikė didelę geros nuotaikos ir energijos dozę.

            Druskininkai tai Mikalojaus Konstantino Čiurlionio miestas. Norėdami daugiau sužinoti apie šį garsų kompozitorių ir dailininką aplankėme memorialinį muziejų – namus, kuriuose jis gyveno su savo šeima. Vaikai sudalyvavo edukacijoje „Aš ir mano Čiurlionis“. Ieškojo dailininko paveiksluose „paslėptų“ simbolių, tyrinėjo ir diskutavo, ką jie galėtų reikšti. Vėliau pasitelkdami vaizduotę, patirtus įspūdžius bandė perkelt ant popieriaus lakštų. Vaikai piešė pastele, kurią taip mėgo ir savo paveikslams kurti naudojo M. K. Čiurlionis.

            Pasivaikščioję po rudeniniais lapais pasipuošiusį miestą ir pasistiprinę skania pica, sugrįžome į mokyklą. Tai buvo puikios pamokos, turiningai ir kūrybingai praleista diena.

          • Mokytojų diena „Žiburio“ mokykloje

          • Spalio 10 d. labai linksmai šventėme Mokytojų dieną. Mokiniai, nuo pat ryto turėjo edukacijas, kurios buvo labai įdomios. Žurnalistė Rita Šemelytė, parodė filmą apie gyvūnus, kuriuos matė, kai keliavo aplink pasaulį. Ji padovanojo mokiniams knygelę „Bubio nuotykiai Galapaguose”. Kitą edukaciją pravedė gydytoja Jurgita Liškauskienė. Ji davė mokiniams žmogaus kūno vidaus organų kontūrus ir reikėjo juos taisyklingai sudėlioti, mokiniai susiskirstė į grupes ir lengvai atliko pavestą užduotį. Užsiėmimų vadovė juos labai pagyrė, davė vaisių ir leido pasimatuoti gydytojų aprangą. Gydytoja Jurgita Sinkevičiūtė-Nevulytė darželinukus mokė žaizdų tvarstymo, pasakojo apie savo profesiją, vaikai atliko pavestas jiems užduotis.

            Ponia Natalija mokė, kaip taupyti pinigus. Leido mokiniams iš filmuko ar pasakos išsirinkti kokį nors veikėją, kuriuo galėjo tapti. Buvo labai įdomu ir smagu sužinoti, kaip galima sutaupyti.

            Viešnia iš Sanepideminės tarnybos Violeta mokė, kaip saugotis nuo erkių. Patarė, kad einant į mišką reikia rengtis šviesiais drabužiais. Tada, užšokus erkei, greitai galima ją pamatyti. Darželinukams pristatė sveikos mitybos piramidę, vaikai dėliojo paveiksliukus su sveiku ir nesveiku maistu.

            Dietologė Rasa darželinukams papasakojo apie daržovių svarbą, vaikai nuspalvino pateiktus darbelius, vyresniesiems papasakojo apie savo profesiją.

            Su policininke darželinukai atliko darbelius apie saugumą, IV-VI klasių mokiniai sužinojo apie teisinę atsakomybę, vyriausieji apie saugumą internete.

            Po visų edukacijų vyko programa Mokytojų dienos proga. Mokiniai padainavo dainelę „Kelias į mokyklą“. Mokyklos savivalda dėkojo visiems mokytojams bei įteikė jiems aukso medalius ir rožes. O mokyklos darbuotojams atminimo dovanėles.

            Nuoširdžiai dėkojame visiems talkininkams: Rasai Žukauskienei, Ritai Šemelytei, Natalijai Vėžiavičienei, Editai Pacuk (Edyta Pacuk), Violetai Rapčinskai (Wioleta Rapczyńska) ir mūsų mieloms absolventėms, gydytojoms Jurgitai Liškauskienei ir Jurgitai Sinkevičiūtei-Nevulytei.

          • Pasaulį tvarkyti pradedame nuo savo kiemo...

          • Rugsėjo 16 d. mokyklos mokiniai ir mokytojai, esant gražioms oro aplinkybėms, ryžosi tvarkyti mokyklos aplinką Po dviejų pamokų visi mokinukai, apsirūpinę progesionalia įranga, išbėgo į kiemą tvarkyti darželius, aikštes ir aikšteles Solidžiai padirbėję mokinukai, su mokytojų pagalba, sukūrė laužą ir smagiai užbaigė darbingą dieną.

          • LR Konsulato Seinuose vadovas apsilankė mūsų mokykloje

          • Rugsėjo 5d. "Žiburio" mokykloje lankėsi LR konsulato Seinuose vadovas gerb. Genadijus Mackelis.

            Dar nei nesuspėjus mokiniams apsiprasti su nauju pamokų tvarkaraščiu konsulato vadovas atėjo pasveikinti visus su naujaisiais mokslo metais, linkėdamas vaikučiams gerų mokslo rezultatų ir smagiai praleistų draugų būryje akimirkų. Ypatingai pasveikino jauniausiuosius mokyklos mokinukus- pirmokėlius. Kiekvienam jų linkėjo sėkmės ir drąsos žengiant į platų mokslo pasaulį. O kad mokslas būtų linksmas ir smagus visi pirmokėliai buvo apdovanoti konsulo paruoštomis dovanėlėmis Nuoširdžiai dėkojame!

          • Nacionalinis Adomo Mickevičiaus "Baladžių ir romansų" skaitymas

          • Rugsėjo 2-3 d. "Žiburio" mokyklos direktorius, mokytojos ir mokiniai dalyvavo nacionalinėje Adomo Mickevičiaus "Baladžių ir romansų" skaitymo akcijoje. Iniciatyvą globojo Lenkijos Respublikos Prezidentas.

            Rugsėjo 2d. mūsų mokyklos mokytojos ir mokinės turėjo progą pristatyti Adomo Mickevičiaus kūrinius Čijunė Sugiharos vardo sode, esančiame prie Seinų licėjaus.

            Rugsėjo 3 d. mūsų mokyklos bibliotekoje vyko akciją apibendrinantis susitikimas. Adomo Mickevičiaus kūrinius lietuvių ir lenkų kalbomis skaitė mūsų mokykos direktorius ir mokytojos kartu su Seinų apskrities savivaldybės atstovais.

          • Antrokų dovana:)

          • Birželio 8 dieną mokyklos teatro grupė "Šakar makar" draugams, mokyklos darbuotojams ir tėveliams parodė spektaklį pagal pasaką "Dangus griūva". Vaidino antros klasės mokiniai. Spektaklį paruošė kartu su auklėtoja Irena Vaicekauskiene. Talkino mokytojas Juozas Pileckas.

          • Birželio 14-oji - Gedulo ir vilties diena

          • Birželio 15 d. darželinukai ir trečiokai lankėsi Juozo Kazlausko nuotraukų parodoje „ Ilga kelionė namo“Seinų Lietuvių namuose. Šios nuotraukos sudarytos iš 1989m. vykusių ekspedicijų į tremties vietas Sibire.

          • Švenčiame Tarptautinę vaikų gynimo dieną!

          • Birželio 1d. mūsų mokykloje užsiėmimai vyko neįprasta tvarka. Buvo pamokos, bet ne matematikos, fizikos ar biologijos, o kulinarijos, meno ir sveiko gyvenimo Švęsdami Tarptautinę vaikų gynimo dieną kepėme sveikus sausainukus ir savarankiškai paruoštą duonytę, gaminome sviestą, ruošėme vaisių kokteilius. Šiek tiek pasistiprinę susiorganizavome grojimo ir šokių pamokėlę. Labai greit prabėgo diena su tokia užsiėmimų įvairove...

          • Ketvirtokai Šiurpilyje

          • Gegužės 20 dieną buvome ekskursijoje į Šiurpilį. Lipome į piliakalnį ir sužinojome daug įdomių dalykų apie čia gyvenusius jotvingius. Vėliau nuvažiavome į Turtulį. Šios vietovės pavadinimas kilęs nuo žodžio turtuolis, nes ten gyveno labai turtingas žmogus, kuris turėjo malūną. Čia buvo aukštos kalvos, kurios visiems labai patiko.

            Vėliau patraukėme Punsko link. Čia pietums valgėme labai skanią picą. Esame labai dėkingi auklėtojai Elenai Sidarytei už ekskursijos suorganizavimą ir mokytojai Nastutei Sidarienei už įdomius pasakojimus.

          • Skaitome pasakas...

          • Antros klasės mokiniai vykdydami eTwinning projektą „Skaityk – Rašyk – Mąstyk – Kurk“ perskaitė daug pasakų. Sekė jas savo draugams ir tėveliams. Vaikai sukūrė pasakų knygeles, kurias pristatė savo draugams. Knygelėse užrašė pasakas ir jas iliustravo.

          • Piešinių konkursas "Bebras"

          • Dėkojame aktyviai dalyvavusiems urėdijos ,,Glęboki Bród“ skelbtame piešinių konkurse „Bebras“. Is 120-ties atsiųstų dalyvių piešinių, komisija įvertino kaip šauniausiai atlikusius darbus net penkis Seinų lietuvių „Žiburio“ mokyklos moksleivius. Savo amžiaus grupėse nugalėtojais tapo: Dainius Grigutis, Lena Leončikaitė, Povilas Zdanys, Brigita Kalkauskaitė, Natalija Lajytė. Nuoširdžiai sveikiname laureatus!